San Marcobasiliek krijgt glazen beschermingswand | Kerknet

2022-09-23 21:47:01 By : Mr. Mike Lee

In Venetië is woensdag het plan voorgesteld om de San Marcobasiliek vanaf de herfst met een glazen wand tegen nieuwe overstromingen te beschermen. Vooral de crypte van de kerk raakte eind vorig jaar tot twee keer toe zwaar beschadigd toen het wassende water de basiliek binnenstroomde. Volgens het plan zal de glaswand 1,2 meter hoog zijn en zal die bescherming bieden voor water dat twee meter boven het normale peil komt te staan.

Ingenieur Pierpaolo Campostrini van het patriarchaat van Venetië raamt de kosten voor het plaatsen van de wand op 3,5 miljoen euro. In november vorig jaar stond het water in de dogestad 1,87 meter hoog, het hoogste punt sinds 1966. Toen werd niet alleen de crypte van San Marco overspoeld, maar werden ook stabiliteitsproblemen veroorzaakt aan de basiliek. Volgens ir. Campostrini blijft de ingang van de basiliek vrij en wordt die alleen bij hoogwater met beschermende panelen tegen water vergrendeld. Er is ook overlegd met archeologen en de dienst Monumenten om de impact op de omgeving zo beperkt mogelijk te houden.

In 2018 werd al eens voor 2,2 miljoen euro een systeem van automatische kleppen en pompen geïnstalleerd in de basiliek. Maar dat werkt slechts tot een waterpeil van 85 centimeter.